Gode råd om stress og et liv i balance |
Gode råd om stress og et liv i balance |
Hvorfor er det så svært at ændre vaner?
Du ved det godt: Du har igen påtaget dig for meget arbejde eller sagt ja til for mange aftaler. Eller du bruger al for megen tid på at scrolle på mobilen, selvom du havde lovet dig selv, at det skulle være anderledes. Igen. For det er ikke første gang du laver disse aftaler med dig selv. "I morgen gør jeg det anderledes, eller i næste uge i hvert fald..."
Så hvor tit gør du egentlig det, som du har besluttet dig for? Hvorfor er det så svært at ændre vaner? Og hvorfor er det især svært, når stressniveauet i forvejen er højt? Det er sådan, at hjernen rigtigt godt kan lide vaner. Det betyder nemlig, at den kan bruge mindre energi, ved at gøre det som den plejer. Derfor er vaner også nødvendige i en hverdag, så vi ikke skal forholde os til alting, som om det var nyt. Udover at det er rigtigt svært at ændre vaner, kan det føles utrygt, fordi det netop er uvant, og det selvom det måske i bund og grund ville være positivt for os. Når vi er stressede påvirkes hjernen af det ekstra skud stresshormoner, der kører i kroppen, og vores "alarmberedskab" er forhøjet (læs mere om det her). Det gør bl.a., at vi har sværere ved at tænke rationelt og sværere ved at træffe gode beslutninger. For mange forstærkes det af dårlig søvn, konstant tankemylder og en generel uro i kroppen. I denne "mangel tilstand" med uro og træthed er det svært at hæve os op i helikopterperspektiv og se det fulde billede, og dermed altså ikke bare indse, at vi faktisk ikke får det bedre af at blive ved med at gøre som vi plejer, men også være i stand til at gøre noget helt andet. Som fx at få ro på for derved også bedre at kunne ændre på andre uhensigtsmæssige vaner. Det er således rigtigt svært, når vi er stressede, rent faktisk at gøre det vi har brug for! Derfor er vi også ofte ekstra fristede til at søge quick fixes, som jeg har skrevet om her. Men det findes ikke. Hvis ikke vi går vejen, lærer hvordan vi ændrer det, der ikke fungerer og holder fast, bliver det ikke anderledes. Så lærer vi aldrig at vælge os selv til og så at gå med dét, der er vigtigst, for at vi trives. Derfor er min tilgang at bruge nogle anerkendte værktøjer til ikke blot at reducere stressen her og nu, men rent faktisk at få de nye tanke- og handlemønstre til at blive en naturlig tilgang til livet. Så de netop bliver en vedvarende ændring i retning mod større trivsel. For noget tid siden fik jeg denne dejlige mail fra Tanja - et helt år efter at hun havde gennemgået forløbet hos mig: "Hej Susanne, jeg har i et stykke tid villet skrive til dig uden at vide, hvor jeg skulle starte, men jeg starter med det der "fylder" og siger TAK! Et bagudrettet tak for et forløb som jeg slet ikke er i tivivl om fik mig sikkert ud på den anden side! Jeg har det rigtigt godt, og det har jeg dig og dine værktøjer at takke for." Tanja Har du også brug for hjælp til at ændre vaner - som i vedvarende ændringer fra stress til ro og trivsel - og hvor du vælger dig selv til, kan du tjekke mit forløb ud her. Jeg ønsker dig en god dag. Få miniguiden med de 5 trin til en hverdag uden stress:
Jeg samtykker til at modtage nyhedsbreve, som jeg til enhver tid kan afmelde og at mine data behandles i henhold til gældende privatlivspolitik
|
ForfatterSkriv noget om dig selv. Det behøver ikke være noget vildt eller stort, bare giv et overblik. Arkiver
June 2023
Kategorier |
|
|