Gode råd om stress og et liv i balance |
Gode råd om stress og et liv i balance |
MINDFULNESS MOD STRESS
Du har sikkert hørt, at mindfulness er godt for en masse ting. Og ja, mindfulness virker mod stress! Og har i øvrigt også en gavnlig virkning i forhold til angst, depression og smertehåndtering. Faktisk er der så meget forskning, der bekræfter effekten af mindfulness i forhold til vores velbefindende, at det er svært at finde et argument for ikke at gøre det!
Professor i medicin Jon Kabat-Zinn, som er kendt for at have udbredt mindfulness i den vestlige verden og for at have knyttet en mere videnskabelig fremfor religiøs tilgang til denne praksis, definerer mindfulness således: "Evnen til at være opmærksom på en bevidst måde i det aktuelle øjeblik uden at dømme" Mindfulness kan med andre ord siges at være en koncentrationsøvelse i at være til stede her og nu, med dét der nu engang er. Når jeg skriver "øvelse" her, er det fordi dét at sætte sig og lytte til en lydfil med mindfulness er en rigtig god hjælp til at træne at være i nuet. Men egentlig er mindfulness mere en tilgang til livet end en øvelse, for det handler også om hvordan du i øvrigt går til livet, og om du generelt lever i nuet på en ikke dømmende måde. Med mindfulness træner du din evne til at være opmærksom på dine tanker, og at kunne lade dem passere frem for fx at lade dig opsluge af dem. Hvordan virker mindfulness mod stress? Der er efterhånden lavet en del såkaldte randomiserede forsøg indenfor mindfulness, hvor man sammenligner en kontrolgruppe (der fx blot slapper af) med en gruppe der udfører mindfulness. Forskellen i resultatet af de to gruppers indsats viser, at mindfulness, i modsætning til fx "bare at slappe af" har effekt i forhold til stress. Målinger af hjernen har vist, at mindfulness dæmper amygdala, som er hjernens alarmcentral, og som oftest er overaktiv ved længerevarende stresstilstand. Når amygdala dæmpes øges forbindelsen til forreste del af hjernen (præfrontale cortex), som hjælper os med at være mere rolige. Videnskabeligt er der efterhånden enighed om at træning af mindfulness:
Som stresscoach benytter jeg også mindfulness, men det kan ikke stå alene, hvis du er meget stresset. Her kræver det en kombination af flere teknikker, men mindfulness er bestemt en af dem. At lytte til mindfulness lydfiler kan godt kræve lidt tilvænning, især hvis du har megen uro i kroppen og tankemylder. Det bedste er her at acceptere, at det er sådan det er lige nu, og at det nok skal blive bedre i takt med, at du vænner dig til det. Hold fast og du vil snart mærke effekten af mindfulness. Du er velkommen til at skrive dig op til mit nyhedsbrev, hvor du undervejs også tilbydes nogle mindfulness øvelser helt gratis:
Jeg samtykker til at modtage nyhedsbreve, som jeg til enhver tid kan afmelde og at mine data behandles i henhold til gældende privatlivspolitik
|
ForfatterSkriv noget om dig selv. Det behøver ikke være noget vildt eller stort, bare giv et overblik. Arkiver
June 2023
Kategorier |
|
|